Friday, 15 May 2009

Blooming Friday – Azalea + kuriosa / Azalea

This is the Azalea of our own garden. A modest miniature, compared to the ones in Scotney Castle Garden (see previous post), but I like it.


Vår trädgårds Azalea. En blygsam miniatyr, jämfört med giganterna i trädgården i Scotney Castle, men jag gillar den.

Lite azaleakuriosa bjuder jag också på så här på fredagen:


• Namnet ”Azalea” kommer från grekiska och betyder "torr". Vilket är lite motsägande, när Azalea i Nordamerika också kallas Träskkaprifol.


• Azalean finns i över 10.000 (!) olika sorter (då är jag förlåten för att ha gått bet på att försöka lista ut vilka jag fotograferat…).


• Ghent-hybriderna (som man kan se i nämnda Scotney Castle Gardens, och som är urmödrarna till de flesta europeiska azaleor forever after) korsades på 1820-talet fram av en belgisk bagare (varför inte, så där mellan jäsningarna), och som, sägs det, ”möjligen använde hettan från sina ugnar” för att manipulera med blomningstiderna!


• I Korea görs en traditionell, alkoholhaltig dryck av Azaleablommor, kallad Tugyonju – bokstavligt tolkat ”Azaleavin”. Men, vill man inte bli alldeles borttappad, verkar det klokast att avstå från inmundigande av azaleor, giftiga som de är.


• I kinesisk kultur är Azalean omtalad som ”tänka på hemtrakterna-buske” (xiangsi shu). Vilket genast får mig att tänka på vilken svensk ”tänka på hemtrakterna-buske” man kan tänka sig? För undertecknad är det definitivt syrén som tankarna vid ett flertal tillfällen irrat sig tillbaka till…

14 comments:

AnnA said...

Hej Camellia!

Härliga bilder och intressant fakta kring Azaleor. Jag vet egentligen inte så mycket om denna växt,har väl haft en del inomhus kring jultiden - eftersom det inte växer en enda i vår trädgård. Däremot växer det rosor...
Ha en trevlig helg!
Hälsn
AnnA

Lillebeth said...

Vilken underbar färg! Jag tror att jag också skulle ha Syren som "längtahembuske" eller kanske Schersmin. Och tack för all Azalea-kunskap. Kul!

andré said...

Den ser fin ut och bra med lite fakta. Jag valde nästan en vit uppstammad trädgårdsazalea för dagens blommiga fredag, men det blev inga bra bilder...

Gail said...

Camellia...It's a luscious little bloom...and a sweet demure color...Have a good weekend, gail

Nutty Gnome said...

Hi Camellia. Thanks for popping into my blog - and for your lovely comments about the stream building!

Gorgeous photos and colour on your azelea - they cheer up a very wet, grey day!
have a great weekend!:)

Anja said...

Camellia! Mycket intressant läsning om Azalea! Tycker själv att det är så intressant med historisk tillbakablick - trädgård är historia!
Vackra bilder som alltid och intressant läsning - kan det bli så mycket bättre?!/Anja

Tant Grön said...

Hahaha! Jag ser den belgiske bagaren framför mig, med bagarmössa och tjock mage under sitt mjöliga förkläde, pilande ut och in mellan sitt bageri och azaleasticklingarna i den lilla odlingen på bageriets baksida. Det doftar nybakat bröd inne på gården där han går och penslar på ståndare och pistiller, med pannan i djupa veck under sin bagarmössa för att lista ut vilken som kan bli den optimala korsningen...Ack forna tider!

Roses and stuff said...

Det är så berikande att läsa bloggar ibland - nu fick jag veta en massa saker om Azalea som jag inte hade en aning om... Kul!
Ha en skön, blommig helg!
Katarina

PS Jag tycker om färgen på din azalea.

Glädjekällan said...

Ett härligt inlägg, gäller både ord och bild.
Azaleor tilltalar mig mer än rhododendron, även om det är samma släkt. Rhododendron schlippenbachii och Rhododendron luteum 'Schneegold' hör till favoriterna.
Trevlig helg
Birgitta

Tyra in Vaxholm said...

Cool..jag älskar att få lite nyttig info också inte bara vackra blooms.
Fina bilder du bjuder på Camellia.
Ha en rikgtigt skön majhelg/ Tyra

Ruben said...

Kul kuriosa och vackra bilder! Fin färg! Trevlig helg! /Ruben

HelenJ said...

Tack för intressant info om azaleor - och för de underbara bilderna! Särskilt den mellersta bilden kan få mig att försjunka i meditation....

Kersti said...

Jag har tagit livet av ett antal azaleor. Gillar dem men det räcker liksom inte för att hålla dem vid liv. Trist men sant. Här håller syrenerna på att slå ut och häggen blommar för fullt.

Anita said...

Intressant läsning om azaleor. Jag har en liten plats i trädgården som jag kallar azaleasluttningen. Där växer mest azaleor men också rhododendron. Azaleans knoppar är godis för rådjuren så för att få ha dem ifred över vintern är jag tvungen att hägna in sluttningen. Ser inte så kul ut men man får belöningen när sluttningen i slutet av maj exploderar i färg.