Friday, 8 May 2009

Bärsärk till Clematis / Clematis berserk(English summary at the end of the post)
Jag har tidigare nämnt grannens Clematis, som elegant väller över vår gemensamma trädgårdsmur. På den här sidan har vi haft glädjen av att kunna njuta av den bättre hälften, ett lagom, tillbakahållet dinglande av rosa. I år har den fått spatt och bestämt sig för att sträcka ut hela sju av de nio totalmetrarna över till vår trädgård. Det kräver något att haka sina tentakler i. Följaktligen har vi nu en prydnadsapel med rosa blommor, ett körsbärsträd med rosa blommor (vars egna, vita blommat ut), och en hortikulturell sensation – en järnek med rosa blommor. Nu är Clematisen oförskräckt på väg mot ytterligare en grannes taknock. Resten av världen är bara en stängel bortom…


ps. Jag har försökt klura ut vilken typ av Clematis detta är. Jag har kommit fram till den okvalificerade gissningen att det är en Montana ’Rubens’ (vilket glädjer mig, då den därmed i princip delar namn med en ytterst sympatisk trädgårdsbloggare vi känner). Jag tar väldigt gärna emot protester och nya förslag på art om jag är ute och cyklar!


We’ve had the pleasure of enjoying the better half of the neighbour’s Clematis, gushing over our shared brick wall. This year, it has decided to stretch seven (of a total of nine) metres over to us. That requires some climbing support. Thus, we now have a pink-flowered crab apple, a pink-flowered Cherry (whose own white blooms have faded), and most of all, the horticultural sensation, a pink-flowered Holly! When we last looked, the Clematis was on it’s way towards yet another neighbour’s roof top. The rest of the world is merely a stem away…

18 comments:

Ruben said...

Ha ha ha, den skulle jag skaffa mig! Den kanske skulle växa bättre än de andra jag har. Det är bara 'Sodertalje' som verkar trivas här. Fint med en serie foton på samma växt, (som du ju också har i tidigare inlägg). Tror nästan jag ska ta och härma någon gång. ;-) /Ruben

Tyra in Vaxholm said...

Så söt, vilken underbar färg och den är ju fullständigt översållad med blommor.

Tack för dim kommentar/ Camellia

Ha en fin helg

Tyra

Lillebeth said...

Tänk att ha en Ruben i trädgården. Du, det är inte dumt;). Vilken växtkraft! Har aldrig hört på maken. Antar då att det är en slags Bergsklematis. Har för mig att de, i rätt klimat förstås, kan bli enorma.

Tant Grön said...

Vad glad du kan vara med en så generös granne! Jag tror du har rätt om sorten- i min lilla uppslagsbok finns det tre arter av småblommig tidigblommande klematis, två av dem har hängande blommor, och den tredje har blommor som ser ut som dina, och heter mycket riktigt bergklematis-clematis montana, och med en rosa variant vid namn "rubens". Men det står ingenting om att den får nio meter långa rankor...Det gör det nog om man tittar i en en engelsk uppslagsbok.
Den ska i alla fall vara härdig till zon 2 i detta kalla land.

En liten undring: hur gör grannen när han/hon ska beskära sin klematis? Knackar på hos dig med sekatören i högsta hugg? Eller passar på när ni är bortresta?

Här fortsätter det regna idag. Hur är det hos er? Vi har konstaterat, genom min dotter i Essex, att det väder som ni har i södra England landar hos oss ungefär 1 1/2 dygn senare. I alla fall om det regnar och blåser...
Ha en god fredag!

Camellia said...

Ruben, det tycker jag du ska! Tänk vad kul det blir för din fru att visa upp trädgården för folk, "och här är Rubens Rubens"... Jag har själv blivit biten av fler-bildsserie-idén, upptäckte att det är så jag närmar mig en planta med kameran, ser den från olika vinklar, går närmare och närmare.

Ja Tyra, den är verkligen översållad med blommor (och som sagt, numera också tre andra träd!).

Lillebeth, jag känner inte till bergsklematisar, jag bara har antagit att just montana alltid är stor, åtminstone om den har några år på nacken.

Tant Grön, vad bra att du hittade mer fakta om den. Tänk, jag visste inte att den bara är härdig till zon 2. Grannen säger inte ett skvatt (han är en kuf, säger han nåt så är det för att gnälla på nåt). Jag har klippt den själv ett par gånger, när underliggande grenverk sett risigt ut. Hur jag nu ska kunna klippa av stänglar som sitter 3-4 meter upp i andra träd har jag ingen aning om. Får be grannen komm och klippa kanske :-)

Jag tror det stämmer med vädret – det drar in från Atlanten hit, sedan vidare, och nästan alltid nordost. Synd att inte våren sprids lika snabbt!

Anja said...

Nej. Det finns ingen anledning att protestera ang. art och sort. Kan mycket väl stämma.
vackert så det förslår och fördelen för din del är att den "fula" delen har grannen själv, precis som du säger!
En rosablommande järnek kan inte vara helt fel;)!
Otroligt vackra bilder du presenterar!
Nu är inte min mening att infantilisera en vuxen kvinna, men får så'n lust att säga "duktig flicka" därför att du har lärt dig att kolla på nätet ang. växterna!
Det är lärorikt och bra och det finns hur mycket info som helst.

mvh. Anja

mvh, Anja

Camellia said...

Anja, den här gången hade jag en bok till hjälp också, en liten tunn men faktaspäckad bok om bara klematisar. Sedan använde jag nätet till att kolla om det ändå kunde finnas någon som såg likadan ut, men inte...

HelenJ said...

Viklen sympatisk granne du måtte ha, som delar med sig av all blomsterprakten! =) Härliga bilder!

andré said...

Vilken trevlig granne! God helg!

Kersti said...

Generös granne eller bångstyrig klematis. Vacker är den i alla fall.

sweet bay said...

Beserk clematis are the best kind... :) It's lovely.

Roses and stuff said...

Önskar jag hade en granne med en sådan klematis... Vad söt den är! Och vilken växtkraft - imponerande!
Ha en härlig helg!
Katarina

Gail said...

How lovely a flower it is...and it wants so much to share its beauty with the world! gail

Maria said...

Vilken vacker klematis.

Maria Berg said...

Jo, Ruben tycker vi om!
Är dålig på namn annars.
Synd att du missade sippblommingen men du fick ju se mattor av klockhyasinten alltid något.

Kan verkligen se framför mig hur fint det är med alla blommor som bara väller in till er medan grannen står där och surar för han inte får några blommor.

/MB

Camillas Foto said...

Vad härligt när grannen delar med sig av så vackra blommor!
Ha det bra

Ingela said...

Önskar mig sådana grannar. Kommer aldrig att ske så jag måste verkligen planeria in lite klematis hos oss, ser helt ljuvlig ut.

Hälsningar
Ingela

Anita said...

Det kanske är en sådan klematis som ligger bakom uttrycket att "se allt i ett rosa skimmer". Det är nog säkert en Montana Rubens. Dom kan ju klä in hela hus. Har alltid sörjt att jag inte kan ha någon sådan men ... jag kanske istället ska vara tacksam. Vacker är den i varje fall, det kan man inte säga annat.