Friday, 10 July 2009

Blooming Friday: Att dofta eller inte dofta / To smell or not to smell(English summary at the end of the post)

Det ligger ett minne av en svensk sommarnattsdoft lagrad i hjärnbarken. Jag skriver ett minne, för själva doften har tunnats ut, förflyktigats och sedermera helt försvunnit – rå är tiden. Ändå är upplevelsen av doften en så tydlig hågkomst. Det är kaprifol jag tänker på, hur den fyller en blåtonad sommarskymning.

Kaprifol-lös levde jag så, åren gick. När jag trasslat ut två övervuxna nystan av klängerväxter här i min engelska trädgård, förstod jag att de är två varianter av just Kaprifol. Lycka. Blott kortvarig. Kan ni förstå, dessa doftar inte alls! Kan ni förstå, att man planterar stumma kaprifoler?

Den ena är inte ens vacker (förkrympta, brungula blomställningar). Fast nåja, den andra är ju rätt elegant att se på, de läckra, illröda, modernistiska knoppkorgarna. Och utslagna, i tre färger och intrikat form.


There is a lingering memory of a Swedish summer night’s scent, deep in my brain. I write memory, since the actual scent has been diluted, and is now completely lost – harsh is time. Still, the feeling of the scent is an immensely clear reminiscence. I’m thinking of Honeysuckle, how it fills a blue-tinted summer dusk.

Honeysuckle-less I lived, years passed. When I detangled two over-grown messes of climbers, here, in my new English garden, I realised they were two varieties of Honeysuckle. Happiness. Very brief. They don’t smell at all! Why plant non-smelly Honeysuckles? One of them isn’t even pretty (dwarfed, brownish yellow flowers). But all right, the other one is quite elegant, visually, from the red hot, modernist bud baskets, to the opened flowers, intricately designed, boasting three colours.

18 comments:

Carol said...

So beautifully written! One would think every honeysuckle should have a delicious fragrance! Or why the name? Hopefully you still get the little hummers visiting... though that does not quite make up for the loss to your memory on those "blue tinted dusks". Lovely post!

Camillas Foto said...

Så du är tillbaks igen, hur var det på Gotland?
Blev det några fina bilder därifrån? Jag har bara varit på Gotland en gång, tror att jag var tio år och jag minns det som ett paradis.
Ha det bra
Kram

Nutty Gnome said...

You're dead right - what IS the point of a honeysuckle with no scent?! :)

Lillebeth said...

Välkommen tillbaka! Visste inte att kaprifoler kunde vara doftlösa, men något konstigt är det här också. I år har kaprifolen doftat ytterst lite. För kallt, för torrt, för varmt? Vem vet. Men nästa år.Då. Om den inte flutit bort till dess förstås.

sweet bay said...

Japanese Honeysuckle is a thug here in the southeastern US, but what a heavenly fragrance... nothing else can match it.

Mia said...

Lukten är väl kanske viktig ja, när vi nämner kaprifoler. Har man känt den en gång så sitter den fast i hjärnbarken.

Arboarkticum said...

Din doftlängtan känns verkligen genom texten. Och nej, en kaprifol utan doft är knappt något att ha, för några skönheter är de då inte. Vi är själva i färd med att gräva upp ett doftlöst kaprifolelände som bara är risigt och meningslöst (igen - samma smak ;-) ).

AnnCharlotte said...

Lite fina om än doftlösa blommor, tycker jag...doftar godast gör den vilda kaprifolen....

HelenJ said...

Jag har för mig att jag har hört att de förädlade kaprifolerna sällan doftar. Vill man vara säker på att få en med doft ska man välja en vildkaprifol. Hur kan man förädla bort doft? Detsamma har ju hänt en massa rosor. Vansinne! Jag vill i alla fall ha så många väldoftande blommor som det bara är möjligt i min trädgård...
/Helen

Roses and stuff said...

Vi har massor med vild kaprifol i skogen intill vår tomt. Och visst skall kaprifoler dofta! Vill du ha några 'vildingar' så sög till - jag skickar gärna!
Katarina

Moa said...

Ja jag har hört att det finns doftlösa kaprifoler.. men din är väldigt vacker i alla fall.. så du får njuta av skönheten istället och kanske skaffa dig en luktande också.. ha en skön helg..MOnica

Tant Grön said...

Att dofta, definitivt. Underbar text, särskilt på engelska! Honeysuckle är ett roligare namn än kaprifol, eller hur? Ja, vad ska man med kaprifol om den inte doftar? Där har växtförädlarna gjort ett grovt feltänk. Hur vacker den än är, så blir det fel utan doft.
Här har vi mängder av vild kaprifol, men så är den ju också Bohusläns landskapsblomma. Jag var på väg in i kaprifoldjungeln bakom trädhuset för att fotografera för en stund sen, men det går bara inte, för det regnar och regnar. 40 millimeter på bara några timmar och både dammen och källaren svämmar över. Jag tröstar mig med en engelsk deckare i fåtöljen.

Anonymous said...

Ja vet . Har också en eländig kaprifol utan doft. Hela Tyskland doftade dock av Lindblom under vår semester, som vi nyss kom tillbaka från. Dofter verkar särskilt berusande just i år! Kram Kati

Tant Grön said...

Nu har det slutat regna, och vet du vad jag hittar i kaprifolsnåren bakom trädhuset? Årets första kantareller!! Klart godkänd kompensation för översvämmad källare.

Tant Grön said...

Och tänk, jag är ensam hemma, så det är bara mina kantareller... Sex stycken, smörstekta,på knäckebröd, vilken lördagskvällsupé!
Min dotter i USA är helt svamptokig, och har också svår abstinens på kantareller. Hon säger att de amerikanska också är hiskligt dyra och smaklösa.
Vilket hjältemod, att klättra på tak och laga läcka. Hoppas det funkade. Sov gott och vakna torrt som min före detta svärmor brukade säga!

Anja said...

Trevlig läsning - som alltid!/Anja

Kersti said...

Kaprifol, jag har länge önskat en utanför sovrumsfönstret. Men doften är flyktig och kortvarig, sedan är de mest skräpiga. För varje år tycks de dessutom blomma tidigare. Antagligen är det bara en känsla, en känsla av att, som vanligt ligga steget efter.

Roses and stuff said...

Kaprifolerna är på väg!
Katarina