Friday, 24 July 2009

Blooming Friday: Rostfritt / Stainless

(English summary at the end of post)

Jag ville ha lite höjd, något ståtligt i denna platta trädgård. En ljuv blå, kanske lila, fanns i tanken. Riddarsporre? Lupin? Björnkloört? De två första fick jag efter lite efterforskningar dessvärre raskt avskriva – jag har en gång för alla bestämt mig för att undvika (även när det är de mest underbara) blommor som också faller sniglar på läppen (mer energiska ringmuskler får man leta efter). Det är för deprimerande med söndertuggat bladverk, helt enkelt. Den tredje, Björnkloörten, Acanthus Mollis, planterade jag två av förra hösten, och det var det sista jag såg av dem.

Ett par Stormhattar, Aconitum ’Stainless Steel’, som jag inte kände till egentligen (men som verkade klara molusk-testet), satte jag mest på ren chansning och hade inga större förhoppningar om. Det var förstås de som tog mig med storm (inser att jag skrev det utan att tänka – nu får namnet sin förklaring!). Jag är numera nybliven, fanatisk vän av dessa munkkapuschonger, som de heter på engelska (Monkshood). ”Rostfria” vet jag inte om de är, men färgen faller jag raklång för ändå – något som blommorna också gjort dessvärre, de var inte fullt så vindtåliga som namnet antyder (staka när de är små, vet jag nu!).


I wanted some height, something proud in this flatness of a garden. A lovely blue, or purple, added to that. Delphinium? Lupin? Acanthus Mollis? I tried the latter, planted a couple of them last autumn, and haven’t seen them since.

Two Monkshoods, Aconitum ’Stailess Steel’, I planted without particular hopes, but of course, they were the ones that overwhelmed me. These days, I am a fanatic Monkshood friend. The blue knocks me to the ground – along with the plants unfortunately, they haven’t showed to be wind resistant (stake when young, I know now!).

15 comments:

@nemonen said...

Stormhatt så fin den är men också väldigt giftig. Det är en växt som jag minns från min barndoms trädgård.

Arboarkticum said...

Otroligt snygga bilder! Blommorna ser faktiskt smått metalliska ut på fotona. Och kul skrivet! :-) Om du ska bli stormhattsfanatiker kanske du även måste skaffa den vinröda klättrande stormhatten, Aconitum hemsleyanum?

Monkshood var ett bra namn - nog ser blomman betydligt mer ut som en munkhuva än en fiskares stormhatt? Förresten är stormhatten dessutom en ört - giftig så in i bänken (och därmed ofta bannlyst från alla barnfamiljers tomter, eftersom man i det här landet tydligen tror att ungar gillar att knapra blomster) - har använts både som bedövning och insektsgift (månne en förklaring till molluskernas respekt?).

Gail said...

It's a beautiful steel blue! Have a good weekend! gail

Anonymous said...

Stora och vackert blå, en fin färgklick. Jag förstår att de tog dig med "storm". /Amanda

Ruben said...

Väldigt vacker, den skulle man ha fått nys om tidigare. Jag har den gamla mörkblå. Har hört att de ska ha mycket vatten TIDIGT på säsongen för att slippa bli kal och vissen vid basen. Kanske enklare att plantera något av lämplig höjd framför för att dölja det hela? Trevlig helg! /Ruben

Monica said...

Oj, Stormhat....vilken vacker blomma. Färgen är jättehäftig och du har verkligen fångat den på bild...
Tjingeling
Monica

Anja said...

Stormhatt är även en av mina favoriter. Det finns något skulpturalt över dem!Din "rostfri" är superläcker!/Anja

Lillebeth said...

Fascinerande både till färg o form. Undrar om jag aldrig tittat ordentligt på mina eller om dina ser alldeles speciella ut.

sweet bay said...

Those Monkshood are magnificent, and so well-named!

Mia said...

Vilken härlig annorlunda blåfärg. Den hade varit fin hos mig.. stålblå..

Roses and stuff said...

Väldigt vacker!Tycker namnet är passande, lite stålblåa och säkerligen rostfria.

@nemonen said...

Tack för kommentar hos mig. Nu fick jag se din vackra stormhatt igen. Ånej jag plåtar inte med Rolleiflexen. Jag har gjort det på 60-70 talet, men nu är det systemkamera som gäller. Det var mer av nostalgiska skäl som jag har den bilden på bloggen.

Camillas Foto said...

Snygg med härlig blå färg!
Du borde komma hit så ska jag hjälpa dig att älska sniglar, kanske inte mördarsniglar men skogssniglar och snäckor iallafall.
Ha det bra
Kram

Glädjekällan said...

Din rostfria variant är väldigt fin. Här har jag mest klättrande 'typer'. De tar inte så stor plats när man har en liten trädgård.
Ha det gott
Birgitta

Carol said...

I love Monkshood too... Aconitum ... drop dead beautiful! Be sure to wear gloves! Lovely images!