Tuesday, 14 July 2009

Gotländsk färglära / Colourful Island
(English summary at the end of the post)

Historisk sten, plåtnostalgi och ett sinne för enkla men effektiva arangemang. Lägg därtill modet att framhäva bara några få färger, så är man rätt nära hemligheten bakom Visbys blomsterfägring (som avspeglar sig både i privata trädgårdar och butikers trottoarskyltning – aldrig är kommersialism mer charmig, och det säger jag utan ironi). Ja, sedan har de ju en trädgårdsruin på världsarvslistan också, vilken ger en viss tyngd i fonden. Att de dessutom begåvats med en himmel just så knallblå – och tillika katter, just så välplacerade, får man som fastlänning stå ut med, och låta gränderna föra en till den ena skönhetsupplevelsen efter den andra. Det finns inte en ful gata innanför murarna. Inte ett anskrämligt hus. Till och med Ica framstår som en gemytlig lanthandel, och solen över trottoarbaren vid Stora Torget går aldrig ned. Suck.
Det visuella uttrycket på gotländska landsbygden är en variation på ett liknande tema, samma fast annorlunda, men inte ett skvatt sämre. Dikesrenarna är målade i breda penseldrag av rött, blått och vitt. Som i vallmo, blåeld och vitt fluff på stjälk (den senare inväntar sitt latinska namn, eller månne en initierad bloggläsares protest). Inget annat, åtminstone inte så här i slutet på juni, när vi är där.

Inlandet är lummigare än jag mindes, och det är först när vi kommer ut på västra Fårö som den karghet jag associerar med Gotland kommer i spel. Notera det våghalsiga gräset som ger Langhammars stenstod ett fräckt snagg! Mindre dumdristiga är de vilda, rosa miniatyrblommorna som tappert klänger sig fast – till synes helt utan jord – bland skarpa stenar på marknivå vid Digerhuvud.

Gotlänningar! Ni är lyckliga!


Beautiful, historic stone, sheet metal nostalgia, and the courage of emphasising just a few colours may be the secret to the blooming beauty of Visby, the Medieval town on the island of Gotland, in the Baltic, just outside the Swedish coastline. The town is on the World Heritage list, so, as garden ruins go, the 13th C town wall give some weight in the background.

The visual impact of the island’s countryside is similar. The ditchbanks painted with broad strokes of red, blue and white. As in wild poppy, blueweed and white fluff on stalks (the latter awaiting its Latin name, or perhaps a blog reader protest). The inland is lush, but the north west part is incredibly barren and rocky. Note the madcap grass, giving the limestone formation a cool crew cut! Less daring, were the miniature pink flowers, clinging on to what seemed to be soil-less, bare rock at ground level.

12 comments:

Arboarkticum said...

Fluff = Brudbröd, Filipendula vulgaris (ser det ut som i alla fall) :-)

Gotland är underbart och man längtar alltid dit, ännu mer efter att ha sett dina bilder.

Ruben said...

Gotland är alltid Gotland, en underbar ö. Har aldrig tänkt på att göra en färganalys, men din är kul och är rätt träffande!!! Cikorian utefter vägkanterna har, enligt min mening, den vackraste blå nyansen. Av stenstoder har bara sett Hoburgsgubben och vad jag minns var han inte lika välfriserad. Har de äntligen blivit lite trendiga på Gotland??? ;-)
/Ruben

Gail said...

Your photos are stellar and how wonderful to have a place that is so ancient to visit! Isn't is marvelous that plants will grow on a big slab of limestone or in a small crevice on the side of a mountain. Nature is magnificent. gail

Pusepilde said...

Ah, herlige drømmebilder!
Jeg tror at himmelen alltid må være blå på Gotland. Er det ikke så?

Lillebeth said...

Underbara bilder och härlig text (som vanligt) Och visst är det lite "utland" över Gotland. Lite Toscana, lite Italien. Det är många år sedan jag var på ön, men jag blev verkligen förtjust. Tack för påminnelsen!

Tant Grön said...

Kul att hitta Gotlandsinlägg på din sida idag! Jag har en man som ligger i lungingflammation med 40 graders feber på fjärde dagen, och hus att göra iordning för hemkommande barn och barnbarn, så det har inte blivit så mycket tid vid datorn de senaste dagarna.

Inte visste jag att det finns stengubbar med amerikansk "crew cut" på Gotland. Tufft.
Gotland är ju helt fantastiskt vackert på något självklart vis. Trots att det är så estetiskt och välordnat så känns det inte som om invånarna har fått stränga tillsägelser att göra si och så. Det blir bara fint ändå.

Höll taket förresten?

Nutty Gnome said...

Gorgeous photos - the island looks beautiful. If I wasn't off to france at the weekend, I'd definately visit Gotland!

Moa said...

Underbara bilder från Gotland.. längtar tillbaka och instämmer helt i din beskrivning.. allt är vackert där =). Ha det gott/MOa

Camillas Foto said...

Vackert, precis som jag minns det och nu måste jag få komma dit igen.
Ha det bra
Kram

Anja said...

Men helt makalöst otroliga bilder!
Att du är i din speciella klass när det gäller att skriva har väl tjatat om tillräckligt, men nu visar du en bildkavalkad som får mig nästan att gråta!
'Gubbprofilen' med snagget visar också på hur du kan se!
Turisbyråerna på Gotland borde köpa alla dina bilder och använda dem i turistreklam!
Vilka talanger du har Camellia!/Anja

Carol said...

Thank you for the introduction and tour of Gotland... what a jewel. Great photos! Love the simplicity!

johanna said...

Gotland är verkligen otroligt vackert och man slutar aldrig att längta tillbaka när man en gång besökt ön..