Thursday 12 March 2009

Blooming Friday – fortfarande i blom


Kanske ett något annorlunda, rent av märkligt bidrag till Blooming Friday. Det här är en sparad blomma från julens amaryllis. Bladen är fortfarande friska och gröna (ska prova att plantera ut dem i april), men blommorna vissnade förstås ner efter helgerna. Ändå hade jag inte hjärta att slänga dem. Också i sitt vissna tillstånd så fulla av färg och energi, men med nya veck och vindlingar, och ett alldeles fantastiskt nätverk av blombladsnerver. Nu förevigad på bild kan jag kanske låta blomställningen gå till sin sista vila...

19 comments:

Anonymous said...

Verkligen vackert, jag förstår att den är svår att slänga.

Anonymous said...

Du undrade var det är snö och inte i sSverige. det varierar från dag till dag tror jag. Just nu har jag läst är det snö i Skåne i alla fall lite. I Stockholm har vi snö men den håller på att smälta bort. På Gotland blommar krokusen. I Dalarna är det massor av snö fortfarande. Men våren är på väg. Koltrasten sjunger och ljuset återvänder.

Glädjekällans Trädgårdsblogg said...

Det kanske är med amaryllis som med tulpaner. Förfallet är minst lika vackert.
Trevlig helg
Birgitta

Randi said...

Inte alls en märklig tolkning - tvärtom!
Läckert fångat och helt fantastiska färger.
Önskar dig en riktigt skön helg!

Anonymous said...

Ja, man kanske inte skulle ha klippt av vissna blommor.... Jag har också en amaryllis som är grön och fin ännu, och den ska också ut i rabatten längre fram. Ska bli kul att se om det funkar (har aldrig provat tidigare).

nilla|utanpunkt said...

Kersti, Birgitta, Randi och André, vad kul at ni inte tyckte jag är aldeles knäpp ;-). André, det är första gången för mig också – vi får väl skicka rapporter till varandra om hur det går!

Lillebeth said...

Tänk att skönheten följer en del ända till slutet.

Katarina said...

Texturen på blombladen är fascinerande i detta vissnade tillstånd. Och visst finns skönheten där ännu!
Trevlig helg!
Katarina

Ruben said...

Väldigt fint foto av din bedagade amaryllis. /Ruben

TYRA Hallsénius Lindhe said...

Annorlunda men ack så ljuvligt!

Snyggt jobbat.

Kram Tyra

Karin said...

Jag skulle precis skriva som Birgitta att amaryllisen är verkligen vacker i förfall. Kul att du ska testa att plantera ut. :) Våra brukar få komma ut och lufta sig på sommaren men hittills har vi inte försökt att få dem i blom.

Trevlig fredag!

Moa said...

Oj så vackert det var.. så spröd och delikat ut i minsta lilla nerv.. Ha en skön helg..Monica

Unknown said...

Fin bild - kanske gjorde fel som slängde våra.

The Intercontinental Gardener said...

Dte var vackert; jag älskar amaryllisar också, även om jag har inte tålamodet att få dem att blomma igen, så lätt som alla påstår att det är. Hoppas att din kommer igen efter en sommar utomhus!

Anonymous said...

Amaryllisens blommor är som vissa av tulpanens - de går att "torka" utan att de blir skrynkliga. De får en sidenlyster och, precis så som på din bild, de går att ha som dekoration.
Amaryllisen blommar ofta om en gång till på sommaren, men sedan måste löken gödas för att sedan på hösten gå i vila och ev blomma till jul eller till våren.

HÄR LITE FAKTA OM DENNA LÖKVÄXT (Wikipedia)
Etymologi
".... En av de tidigast införda arterna fick ursprungligen namnet Amaryllis equestris av Linné - equestris av latinets equus (häst). Det sägs att Linné tyckte att de två högbladen på blomstängeln med lite fantasi kan liknas vid öronen på ett hästhuvud. D.W.Herbert använde sig av Linnés artepitet för att konstruera ett släktnamn, men missade kopplingen till hästen och associerade kring en annan tänkbar betydelse - eques = ryttare.

Det svenska namnet amaryllis hänger med sedan Linnés tid, trots att det egentligen är en annan växt som bär det namnet - kapamaryllis (Amaryllis belladonna). När Linné publicerade sin Systema Nature 1753 insåg han inte att den sydafrikanska kapamaryllisen och de sydamerikanska arterna inte var släkt och förde dem till samma släkte. Först under 1800-talet blev det uppenbart att det behövdes två släkten och D.W.Herbert publicerade Hippeastrum för de sydamerikanska arterna.

mvh, Anja

nilla|utanpunkt said...

Anja, tack för rolig anekdot om amaryllisens namn. Man får väl förlåta Linné för att missa några plantor av alla...

Camilla Alvén said...

Så vackert, vissna blommor är underbara att fotografera.
Ha det bra
Kram

Mylla said...

Vilken underbar känsla det är i bilden. Amaryllis kan konsten att åldras med stil.
Tycker nog att du nu kan förpassa löken till komposten utan dåligt samvete...

Länninge Trädgård said...

En mycket konstnärlig bild, skulle göra sig fint som tavla.
Varma Hälsningar
Helen