Monday, 16 March 2009

Klipp, klipp 2: En kvistig historia


Vis av beskärningserfarenheten av Forsythian, är jag numera utrustad med en högst lönande hänsynslöshet. Varhelst det börjar se lite klent och uttunnat ut i grenverken, drar jag mitt vapen, och vet att jag senare belönas med friska och täta buskar.

Sedan är det den där beskärningen som är ett måste, oavsett. Jag har, förutom två Forsythior, också ett par Buddlejor och lika många Cornus Alba. De drar iväg med 1,5 meter långa nyskott varje år, beskurna eller inte. Lägg där till ett par sura aplar som är desto växtgladare, och en bastant, buxbomsbladig kaprifol som inte vill vara sämre. Jag bestämde mig (av ren utmattning) för att låta några av dem vara ett år, men insåg halvvägs in i säsong att det var ett misstag (de växte så de höll på att knäcka sig själva, tappade form och grenar släpade i marken). Inte nog med det, de klättrande kaprifolerna (två), klematis (två) är sorter som ständigt tycks utmana sina maxlängder på redan imponerande 8-10 meter.


”Besinna er, det här är en liten trädgård!”, vill jag ropa åt dem. En ynka plätt utan svängrum för excessser.


Följaktligen finns där inget val varje år, så här i mars. Fram med grensaxen. Detta lämnar mig med kanske 5-7 kubikmeter härva av grenar och kvistar. Min kompostlåda är 1 kubikmeter stor. En ekvation som inte riktigt går ihop, grentugg eller inte. Det är i det här läget man på djupet förstår tjusningen med en äktsvensk majbrasa… (fast här blir det ingen ska snabbt tilläggas – hus och trädgårdar ligger för tätt så det är allmänt eldningsförbud...och där står jag med mina grenhögar).

13 comments:

Ingela said...

Beskärning är inte enkelt men lika spännande varje gång. Vi med vår stora trädgård eldar en heldag i tunnan varje vår för att få undan allt ris. Lycka till!

Ingela

Anja said...

Du lyckas att beskriva dina trädgårdsproblem som olösliga ;)!
Det är klart att har man 7 kubik skräp och en kubiks kompost är den ekvationen svårlöst.
MEN! Det finns ALLTID ett men.Det som ser ut som sju kubik grenar kan med relativ lätthet tuggas till 1/7.
Förförisk bild!

mvh, Anja

Roses and stuff said...

Jag har flera kompostbehållare - och grentugg - men ändå räcker inte komposterna till. Har aldrig velat elda upp grenar, men i år tror jag faktiskt jag skall elda upp rosenkvistarna när jag beskär rosorna. De tar väldigt mycket plats och de är så vansinnigt taggiga när de skall ner i kompostkvarnen...
Katarina

camellia said...

Ingela, beskärningen i sig är ett rätt kul jobb, det är att bli av med klippet som tar på ebergin, inget kreativt göra precis. Anja, mina trädgårdsproblem ÄR olösliga (innan jag kommer på tricket ;-). Katarina, jag förstår precis vad du menar med taggar i grentuggen, trots handskar blir man alltid rispad in på knogarna...

Camillas Foto said...

Visst är det trist att samla ihop alla grenar efteråt, fråga mig jag vet...hos oss är det mannen som går igång och klipper och klipper men sen är det inte så kul att plocka undan och det är där jag kommer in i bilden...
Ha det bra

Pusepilde said...

Når jeg leser din beskrivelse av hvordan det vokser hos deg, befinner jeg meg plutselig i en jungel utstyrt med machete.
Jeg kan absolutt ingenting om beskjæring. Her sørger naturen for den, stort sett, men nå snapper jeg opp noen tips til min fremtidige jungel:)

Lykke til med å trylle vekk kvisthaugen.

Hilsen Hilde

camellia said...

Camilla, ni skulle byta jobb, själva beskärningen är inte så tokig... Hilde, jag tror en manchete kunde vara användbar här också!

Ruben said...

Det är en konst att hålla en uppvuxen trädgård i tukt. Och man får alltid klippa ungefär dubbelt så mycket som man egentligen tycker är snyggt för att så småningom få lite snyggare former. Men det är sådana stötar man får ta här i livet! ;-) /Ruben

Mariaberg said...

Ditt språk gillar jag - har sagt det förr.
Läste precis hos Anja om den grillade firren och rosmarinen - bara synd att du har eldningsförbud. Då blir det ingen firre och grenarna ligger kvar.

Jag är också bästa vän med min sekatör. Men vi har en majbrassa på området - så där ligger redan mina tre granar och allt granris och mer blir det idag.
Det är strålande sol och det kommer att bli jobb i trädgården idag.
/MB

camellia said...

Tack Maria. Som tur är får man grilla på grill, det är rökutveckling från trädgårdsbrasor man ogillar. Att ha en majbrasa att slänga överskottsgrenar på vore toppen.

Anja said...

Har glömt att meddela dig att rosmarinen som du undrade över i min blogg heter R.officinalis 'Prostrate'

mvh, Anja

Kersti said...

Hm blir nyfiken på vad du hittat för knep. Hur blir du av med överskottet? Vi släpar allt till eldningshögen. Allhelgonahelgen varje år eldar vi ofta en eller två stora brasor. Det fungerar eftersom vi bor långt ifrån grannarna. Inser att det är hög tid att vässa grensaxen och dra ut i fält.

camellia said...

Kersti, dessvärre finns inget val när komposten är full (och man inte får elda), resten får gå i soporna, i nedtuggat skick. Det känns ju galet, men jag vet verkligen inte vad annars jag kan göra. Har precis försökt effektivisera min kompost (kommer inlägg om det snart), kanske kan jag få en snabbare omsättning av grenar på det sättet.