Saturday, 13 June 2009

Fröken Slätstruken / Miss Mediocre

Vad hjälplös man blir när internet ramlar ihop. Missade Blooming Friday, vilket grämer mig – men det får bli en lite udda iris så här på lördagen istället!

Nu kommer hon fram, när de andra gjort sorti. Diskret slår hon ut, utan att göra särskilt mycket väsen av sig. Det gör man inte, när man är de störtsnygga iris-pinglornas alldagliga syster. Lite vek i garnityret och med en gråaktig ton i de matt gula (eller blå) blombladen. Liksom många andra skuggexistenser i bakvattnet av framlyftna skönheter, har någon slängt åt henne ett nedrigt namn. Stinking Iris får hon stå ut med att bli kallad i det här landet. Och det, trots att hon är garanterat säker under armarna och inte doftar ett skvatt. Jag är inte tillräckligt skolad, men hoppas att latinet, Iris foetidissima, gör henne större rättvisa. Själv tycker jag hon är elegant och färgen en sofistikerad gul, vilket minsann inte alltid är fallet med den kulören.

Och skrattar bäst som skrattar sist. När de eleganta syskonen slokar, vissnar och dör, står Foetidissimas gröna blad stolt kvar över hela vintern, och med blomhuvudena förvandlade till klasar av knallröda bär, dessutom.


Now, it’s her time, when the others have dropped out. Discreetly she opens, without too much fuss. You just don’t, when you’re the dull sister of the drop-dead-gorgeous irises. The garniture a little weak, even a touch of grey in the bleak yellow (or blue) petals. And just as with so many other shadow individuals in the wake of elevated beauties, someone’s dumped her with a shameful name. Stinking iris, is what she has to live with in this country. And that, without smelling at all. I’m not sufficiently educated, but hope the Latin, Iris foetidissima, does her better justice.

But she laughs best who laughs longest. When those elegant siblings wither and die, Foetidissima’s gree leaves stand tall all winter, and with the flower head transformed into clusters of bright red berries.

12 comments:

Gail said...

She's a gorgeous and most unusual looking flower...Camellia, your photos are stunning! gail

Tant Grön said...

Jag tror att fröken Slätstruken har en oerhört vacker själ. Och det är ju uppenbart att hon alltid får sista ordet, så det måste ju vara en dam som vinner i längden.
Men tyvärr, hennes engelska namn är bara en mildare variant av det latinska:foetida betyder illaluktande och foetidissima alltså extremt illaluktande...
I min uppslagsbok sägs det att hon "vanligen odlas för sina klart lysande orangeröda frön, som sitter kvar från november till januari" och att "den obehagliga lukt, som kommer från rötterna, vanligen inte är särskilt påtaglig".
Så den som klassade henne som foetidissima måste haft en ovanligt känslig näsa.
För övrigt haver jag idag , från trägårdsamatörernas växtmarknad, lyckligen hemfört en magnolia sieboldii!
"Odlas endast i skyddade lägen i Sydsverige".
Hmmmm....

AnnCharlotte said...

jag tycker hon ser väldigt fin ut, inte alls slätstruken...

Ingela said...

Otroligt elegant gammal dam, en engelsk "lady", återhållsam och stilig. Det är tydligen bladen som luktar illa om dom krossas. Vackra bilder!

Hälsningar
Ingela

Glädjekällan said...

Du är helt fantastisk i dina beskrivningar! Blir alldeles lyrisk!
Vet att den här irisen har fina fröställningar men har ännu inte hittat den här.
Fortsatt trevlig helg
Birgitta

Camellia said...

Visste väl att ni tjejer skulle hålla med mig, hon är ju vacker! Hittade just det svenska namnet – Koralliris, det ska jag kalla henne istället!

Ruben said...

Stinking Iris, men hallå! Så kan man väl inte kalla en blomma. Och skönheten kanske kanske inte direkt är slående, men den finns där om man tittar noga! Dina foton gör den verkligen till en riktig skönhet!!
/Ruben

Randi said...

Din koralliris är verkligen vacker och du har fångat den perfekt. Jag gillar inte att fota irisar alls- de är inte "samarbetsvilliga" framför kameran...*fniss*.

Du undrar om jag har en - "fullt utrustad studio" ...*fniss*. Jag har inte ens en studio. Jag fotar enbart i A/L ( available light) och nästan enbart i min trädgård, men bara när jag gillar ljuset.
Kram Randi

Thorins Trädgård said...

Stinking Iris, vilket hemskt namn på en sådan vacker växt med så fint mönster och bladverk.

Den ser ut att vara mörkt senapsgul, det känns ovanligt och intressant.

/Marit

Arboarkticum said...

Med den välskrivna lovsången och snygga foton därtill kommer hon bli så kaxig att de andra irisarna blir alldeles tillplattade. Och vi som läser drabbades av hysteriskt och omedelbart habegär!

Anja said...

Du är nog den enda av alla bloggare vars inlägg jag läser tre gånger - bara för att inte missa något!
Irisen du visar är i mitt tycke allt annat än "fröken Slätstruken" - snarast fröken Elegant./Ha det så gott, Anja

The Intercontinental Gardener said...

... foetidus, varav foetidissima kommer betyder just "stinking" eller illaluktande, så man kommer inte ifrån det även på latinska. Namnet kommer från att bladen ska dofta illa när man krossar dem, vissa tycker att de doftar stekt kött. Jag har aldrig märkt det, men så tycker jag om hägg-doften också, som vissa påstår vara dålig också!