Friday, 11 December 2009

Blooming Friday: Det brinner!/Colours on fire!


(English summary at the end of the post)

Hade jag gjort valet själv, så hade det blivit något svalt blått eller vitt igen, jag ”gillar inte gult och orange” (har ni ju hört förut), de färgerna raderar jag redan i första ansatsen. Jag skulle stå där med något i ton i ton med höstens grå, blågrå, vit… Välmatchat men inte särskilt upplyftande. Därför är det skönt när ens vänner, så här mitt i höstrusket, faktiskt struntar i vad jag tycker (eller ens tänker på det) och blommograferar mig en sprakande ansamling blommor i mäkta orange, skriande brandgul, illigaste varmgult, punkigt kallgult, mörkorange, cerise och mättat rött. Det var som att få en bukett solsken.


Had I chosen myself, it would have been something cool blue or white again, I ”don’t like yellow and orange” (said that before, haven’t I), I erase those colours already during the first impulse. I would have been left with something to match the autumn greys, bluish greys, whites…. Well designed, perhaps, but not particularily uplifting. That’s why it’s so comforting with friends who, in the rainy horror, don’t care what I think (or don’t even think about it), and send me a sparkling ensemble of flowers in powerful orange, flame-coloured, strong, warm yellow, punky cool yellow, dark orange, cerise and satiated reds. It was like receiving a bouquet of sunshine.

22 comments:

Karin / Livsluft said...

Ja, du, jag är benägen att hålla med dig ;-)Mina favoritblommor är också svala; blå och vita, lite rosa också, men min man älskar de varma intensiva färgerna och ger mig buketter i de färgerna också. Och det är väldigt 'varmt' och mysigt vid denna årstiden att få en sådan bukett, precis som dina rara vänner gör till dig.;-)Smaken kan man inte alltid råda över, man tycker om det man tycker om.
Dina bilder är underbara på de olika blommorna! Som en vitamininjektion!
Tack för ditt avtryck i min blogg! Det blev så jag glad för!;-))
Önskar dig en fortsatt skön adventstid!
/Hälsn. & kram Karin

HelenJ said...

Jag kan bara hålla med. Dels om att jag själv alltid väljer bort de gulröda tonerna till förmån för de kalla rosa/blå. Men också i att när jag väl blir "tvingad" njuter jag av de varma färgena i fulla drag. Särskilt så här års behöver vi verkligen all värme och alt ljus vi kan få. Och buketten du visar är bara helt underbar. Jag slår vad om att den lyser upp rummet där den står alldeles själv! =)

Ruben said...

Buketten får mig att tänka på Nobelfesten och årets bordsdekoration. Då får det väl räknas som en "godkänd" färgblandning!? /Ruben

Arboarkticum said...

Blommograferad? Betyder det att den Motsträviga haft någon form av högtidsdag? I så fall får man gratulera!

Buketten är underbar. Kom ihåg den nästa gång du står där med något färgmatchat och svalt!

Camellia said...

Njej, inte bemärkelsedag, men en påhejning. Förlåt att jag är kryptisk, men jag är inte ens halvvägs så blommorna är större nyheter än mina eventuella prestationer.

Hedera Helix said...

Vilken färgprakt!
Det verkar vara många som väljer bort röda o gula blommor, så även jag...men vackert är det ändå!
Du, ang min amaryllis så har jag även en som vinglar betänkligt...den får jag nog klippa av vad det lider tror jag, när den slår ut. Ha det gott!

Katarina (Roses and stuff) said...

Visst ger denna varma färgskala kraft och energi! Riktigt läckert!
Njut av blommorna och helgen

Arboarkticum said...

Då hejar vi i stället för gratulerar. HEJA HEJA!!!!

Kanak Hagjer said...

Ah, your sunshine bouquet is gorgeous! Lovely, warm colours on a cold day!

Gelashemochtradgard. said...

Vad jag är glad att du också kikade in hos mig och lämnade ett litet spår. Så jag kunde hitta hit till din fina blogg. Jag måste ju säga att jag älskade färgerna på blommorna du fotograferat. Ha en trevlig helg/Gela

AnnCharlotte said...

En bukett i de härliga färgerna kan man ju bara bli glad för ;) speciellt nu på vintern behöver vi lite värme....

Carol said...

Your photography enhances the beauty of your arrangement! Gorgeous! What a lovely gift... if not in your favorite colors. Carol

Glädjekällan said...

Njutbara så här på bild är de allt även om jag heller inte är särskilt förtjust i den färgskalan.
När det gäller julrosor borde du ha alla förutsättningar för en lång blomning genom att välja olika sorter.
Timber Press gav 2006 ut en informativ bok, Helleborus - A comprehensive guide. Av C. Colston Burrell och Judith Knott Tyler.
I den kan du nog få massor av tips.
Trevlig helg
Birgitta

Corner Gardener Sue said...

Yes those were a bouquet of sunshine! I love all colors of flowers. Your photos are awesome!

Thanks for your comment on my BF post. I bought a red colored holiday cactus for $4.00 today. It's not real big, but it will grow.

Lillebeth said...

Och bilderna du tagit...så härliga. Och så kan det vara: man vet inte riktigt vad man behöver, eller? Skulle säkert ha gjort samma "misstag". Förstår det när jag ser dina bilder och samtidigt suckar av något slags välbehag och ler lite förnöjt. Tack för det! Kram!

Anita said...

En bukett solsken ... vilken härlig beskrivning på dina vackra och glada bilder. Mina favoritfärger är också de svala blå och så här i juletider är jag väldigt förtjust i vitt. Men när man ser din solskensbukett, ja då undrar man varför man inte ägnar sig åt de färgerna lite oftare. Kanske kan det vara för att man förknippar dom med inledningen av hösten och vintern ...

Ha en skön tredje advent och Lucia!

♥ Eva Linnea ♥ said...

Det är bra med vänner som vågar gå sina egna vägar. Då får man riktigt mycket inspiration. Vilka härliga färgbestämningar du gör .... punkorange (eller vad var det?).
Trevlig Lucia-helg önskar Eva Linnea

Camillas Foto said...

Härligt uppiggande!!!

Ha det bra
Kram

Anja said...

Vilken härlig bukett! Jag blir på gott humör av att bara se bilden!/Ha en fortsatt trevlig Lucia!/Anja

Kersti said...

Ibland (kanske oftare än man vill erkänna) är det bra att någon annan bestämmer.
Tack för en otroligt trevlig eftermiddag. Mitt näst sista inlägg är till dig. Men det kanske du anade. Säger som Ruben, Hurra och hoppas tids nog få veta varför.

andré said...

Det såg ut att vara en välbehövlig färgklick i mörkret! Inget jag heller hade valt, men hade behövt färginjektionen ändå tror jag.

Tant Grön said...

Wow, vilken kick! Och vad nyfiken jag blir....