Wednesday, 6 January 2010

Vild vinterträdgård / WIld Winter Garden

(English summary at the end)

Jag är formgivare, jag tror på kraften i att ha koll och kontroll på form, komposition och färg. Det är mycket fint som genom historien har skapats på det sättet, trädgårdar till exempel. Men ibland får man också som formgivare ta av sig hatten i vördnad för skönheten i tillfälligheten, precisionen i ett slumpartat ögonblick då allt faller på plats av sig självt, eller bara perfektionen i det som skapats alldeles naturligt (möjligen med assistans av en högre hantverkare). Vintern i Stockholm är oftast ful, huvudstadens gatukontor jobbar hårt på det. Det blir en anskrämlig mix av smutsiga snödrivor, saltfuktade vägar och sandgloppiga trottoarer. Trafik före estetik (antagligen misstror man stockholmaren för att vara kapabel att halkköra), och ett utomhus man helst flyr. Östersunds gatukontor verkade ha åkt på en lång och behövlig semester lagom till jul. Hela Jämtland fick vara snövitt; ängar, skogar, sjöar, gator, vägar och trottoarer. Landskapet låg som en smarrig gräddbakelse. Det klena dagsljuset fick det vita att slå över i trollskt blått i skuggorna. Det var mäkta vackert, tog andan ur oss. Solen, den veka, spred den enda gula nyansen, en avkyld akvarell som saftade sig i diset av flyktiga iskristaller. Granarna bugade sig under snömängderna, koketterade, med all rätt, i sina tunga, vita skruder. Björkarna var sockerpudrade, ner till minsta kvist; trädkronorna briserade i motljuset, stod som kristyr. Tillochmed den morgontidiga skidåkaren, han som nästan pulsat med laggarna i den djupa nysnön, bidrog till konstverket, lade de sista linjerna som för ögat in i bilden. Ni har en konstfull trädgård, jämtar!

I’m a designer, I believe in the power of controlling shape, composition and colour. There are some things throughout history which have been made thanks to that, gardens for instance. But, sometimes, also a designer needs to step back for the beauty of coincidents, the precision of a moment when things just fall into their right places out of mere chance, the perfection of what was created completely naturally. I spent some days last Christmas in this landscape, breathtakingly beautiful. The bleak sun, washing a little yellow into the blueish shades. The spruces, bowing deeply in the heavy snow cladding. The birch trees like sugar dusted. Even the early skier, who had laid the track to lead your eyes into the image. Now, that is an artful garden they have up there!

21 comments:

Thorins Trädgård said...

God morgon!

Tackar för vackra formuleringar och bilder till morgonkaffet.

/Marit

Anja said...

Hejsan Camellia!
Jag kunde inte ha sagt det bättre själv;)))!/Anja

Ingela said...

Visst är det vackert och beundransvärt välarrangerat. Jag bor ju i detta hela tiden och det är lätt att bli hemmablind och längta till smutsiga svödrivor i storstaden. En väl avvägd balans är nog bäst. Just nu njuter vi av utsikten innifrån eftersom kölden är grym.

Hälsningar från Aspås
Ingela

AnnCharlotte said...

Håller med om att det är trist att det blir så fult i stan när snöröjarna går igång...

Randi said...

Så vackra ord och därtill vackra bilder av glittriga snömotiv. T.o.m. här i Skåne har vi i år fått ett snötäckt landskap.
Kram Randi

Nutty Gnome said...

Hi Camellia and thank you for allowing me to become an honorary Swede ...I am delighted to accept! Now, lead me to all that glorious snow in your stunning photos.....!

NinaVästerplana said...

Visst är snön vacker... men jag njuter den helst på bild! Men nu är framfartsvägen skottad.... till nästa gång ;-)
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Camillas Foto said...

Oj, vad vackert!
Det orörda landskapet är vackrast, till och med vägarna blir vackra när de täcks av snö.
Ha det bra
Kram

Anja said...

ps
Måste bara fylla på min mycket korta kommentar: Jag menar att din beskrivning av stadens "snölandskap" kontra den vilda naturens snölandskap är så underbart beskrivet (....att jag inte kunde ha sagt....;)))!)/Anja

Lillebeth said...

Ja, joo och jag skulle säkert älska det om jag inte hade det framför ögonen jämt. Fast om snön vore varm och luften behagfullt doftande - då kanske...

andré said...

Så stiliga bilder! Och jo, visst kan det bli fult i städerna under vintern (också). Tack för amaryllistipset. :-)

Anita said...

Jag bara älskar att gå in hos dig och läsa dina underbara texter. "Solen, den veka, spred den enda gula nyansen, en avkyld akvarell som saftade sig i diset av flyktiga iskristaller" ... det är ju bara så underbart skrivet. Poesi på högsta nivå. Och så har du kryddat med underbara bilder som illustration.

Tack för en härlig stund. Ha nu en riktigt skön fredag och helg!

/Anita

Tant Grön said...

Otroligt vackert vinterlandskap. Nästan lika vackert som din text.

Här rår knappt människorna på naturen längre. Eller också är vi inte vana vid att handskas med snö och kyla. De stora vägarna är fortfarande livsfarliga med halka och modd. Uddevalla ser ut som om stan är placerad någonstans vid Nordkalotten, med gigantiska uppskottade snövallar och gator belagda med is och snö.
Märkligt är det. Och gruvligt kallt.

Kersti said...

Som vanlig så välformulerat så det nästan slår det vackra på fotografierna. Stockholm brukar precis som du skriver vinterful, men nu med när termometern legat på minus 10-15 i flera dagar är även många av våra gator vintervita. Det är ljuvligt och jag ångrar så att vi gjort oss av med sparken.

Glädjekällan said...

Naturens nycker och under och dina ord, kan bara bli bra!
Trevlig helg
Birgitta

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ said...

Dina ord är lika vackra som dina bilder.
Trevlig helg,
Lydia

Camellia said...

Tack alla, för era varma kommentarer. En riktigt skön helg till er också!

The Intercontinental Gardener said...

Vilken vild natur, på så många sätt. Camellia, jag tog friheten att länka till din Nordfjell post från Chelsea i mitt senaste post om Gunnar Martinsson. Jag tyckte att det blev på perfekt fortsättning för det jag pratar om min post. Hoppas att det är OK. Vinterhälsningar från Seattle.

oumbärliga ting said...

hallå!
Ja, vintern är trevlig då den visar sig från sin bästa sida!
Här hade vi -30 grader för några dagar sen..lite väääl kallt, men -30 i kombination med solsken...vackert, vakert!
mvh/
jk

Ruben said...

Snötyngda granar är bland det vackraste som finns, väldigt vackra bilder. Så här ska en vinter vara!!! /Ruben

The Secret Garden said...

Ja visst är det vackert!
Det är är ofta från den "råa" naturen jag får min inspiration till min trädgård. I kombination med med mer strikta mönster.

Trevlig vecka!