Sunday, 17 January 2010

Två skepnader / Two appearances
Förra sommaren visade jag en återhållet gul Iris Foetidissima. Här också den blekblå. "Bären" däremot, är denna iris vinterskepnad – klarröda, rena julfröjden, redan från oktober och långt in på nya året. Ja, nästan ända tills de nya blommornas spjut skjuter upp ur bladrosetten, någon gång i maj. Iris foetidissima är en av få irisar som är vintergröna här i England (även om de sett lite chockade ut under den senaste tidens snötäcke). Bilden på bären togs för kanske fem dagar sedan. Men nu har det tinat här på sydkusten, för fyra dagar sedan låg snön fortfarande, i dag är det kanske 12 grader varmt. Här svänger det snabbt!

The berries is the winter 'face' of Iris Foetidissima – one of few irises which are evergreen here (though a little shocked underneath the recent blanket of snow). The berries are like christmas decorations, from october and well into the new year.

22 comments:

Tant Grön said...

Tänk att den stackars missförstådda irisen kunde bli en sådan vinterattraktion!
12 grader, alltså! Nästan badväder. Här har det varit under noll i över en månad nu, och isen lägger sig i skärgården ända ute vid Käringön. Snödroppar och krokusar ligger djupt begravda i drivorna.

NinaVästerplana said...

Enligt Botanica så skulle den kunna klara ner till -10... Så då skulle sen klara en mild vinter här..... tur jag inte försökte få tag i den förra året ;-)
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

Arboarkticum said...

Hm, om de arboarktiska irisarna fått för sig att vara vintergröna skulle de raskt ha kommit på bättre tankar. Vi är inte ett dugg avundsjuka på dig! :-/

Snygga bilder. Trodde först den översta var pionfröer. Hade faktiskt ingen aning om att irisfrö såg ut så.

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ said...

Tänk att en växt anpassar sig så efter människans önskemål...blå och vacker på sommaren, röd som julen på vintern; fantastiskt!
12 grader, låter som ljuv musik i mina öron...här är 3 minus och snålblåst i Skåne idag.
Ha en fin vecka,
Lydia

andré said...

Oboy vilken förvandling. Inte märkligt att man blir hänförd varje år av alla dessa under.

Kersti said...

Jag visste inte att irisar får bär. Alltid lär man sig nya saker härligt. !2 plusgrader låter som rena värmeböljan, men även här har termometern krupit stadigt uppåt de senaste dagarna så att Stokholms gator nu är precis så som du beskrev dem, fula. Det är moddigt, brunt och inte alls så där vackert som nyss när det var minus 8 och rimfrost. Kanske att vintern närmar sig det normala. Om det är så får det gärna bli vår och det fort.

Camillas Foto said...

Hej!
Tack för tipset om vit bakgrund, har insett att det krävs ännu mer utrustning så nu skiter jag i vit bakgrund (åtminstone ett tag).
Ha det bra
Kram

Irene said...

Hade jag varit iris i sydengland så hade jag nog också sett chockad ut och undrat vart jag hamnat?

Jättefina bilder!

Lillebeth said...

Hade ingen aning om att frukterna såg ut så. Har aldrig sett dem. Vackert! Skönt, antar jag, att det blivit lite mer normalväder (suckar avundsjukt)Apropå: I höstas satte jag in min, i Italien uppgrävda, Iris i växthuset. Tänkte den skulle klara sig bättre där. Men nu förstår jag att den skulle haft det skönare under snön. Den tycks nämligen vara just städsegrön, stackars liten! Alla blad tillgängliga för minus tjugo.

Nutty Gnome said...

Beautiful - I love the frost encrusted berries :)

Anita said...

Där har vi Dr Jekyll och Mr Hyde tror jag. Jag hade aldrig kunnat gissa att de röda bären hörde till en iris. Det är härligt med växter som byter skepnad efter årstiderna. De blå sommartonerna likt skvalpande ljumma havsvågor. Och de röda, eldiga då vi som mest behöver färg.

Ha det så gott i vårvärmen. Här snöar det igen för fullt.

Glädjekällan said...

Den irisen har jag haft funderingar på att skaffa pga frönas färg. Läcker!
Härligt att höra att snön försvinner snabbt. Har varit lite orolig ;-). Skall till England, London för att titta på snödroppar om ca 3 veckor och då vill jag gärna se mer än bara snö.
Vilstolen du frågade om såg jag i november på en handelsträdgård i Florida. Den hade gärna fått stå hemma hos mig.
Ha det gott
Birgitta

Ruben said...

Det hade jag ingen aning om, att iris har röda bär. Var tvungen att läsa flera gånger för jag trodde jag missuppfattat det hela. /Ruben

Anita said...

Måste bara berätta. När jag kommenterade förra gången hade jag ingen aning om att iris kunde få röda bär. Så kom medlemstidningen för Royal Horticultural Society, The Garden, i brevlådan och på framsidan var en bild med röda bär och rimfrost. Kände direkt igen de röda bären från din bild! Iris, sa jag för mig själv. Och visst var det iris. Och inne i tidningen var det ljuvliga irisblommor. Tänk vad man lär sig mycket när man tittar på intressanta och inspirerande bloggar.

Ha en riktigt skön helg!

//Anita

The Intercontinental Gardener said...

Så vackra bilder att det gör ont!
Min granne har massor av frön på sina irisar, jag kanske ska testa att så dem... Måste kolla när och hur, bara. Ha en härlig helg, Camellia.

Anja said...

Hejsan Camellia! Visst är det fint med växter som har ett prydnadsvärde året om! Snygga bilder på en snygg iris.
Den har jag faktiskt inte..../ANja

Gail said...

Just so lovely! gail

HelenJ said...

Helt underbar - i båda skepnaderna!

Thorins Trädgård said...

Hej Camellia, vilken underbar bild på bären. Jag gillar din blogg skarpt, vackra foton, bra texter.

Marit

Irene said...

Väntar på nya inlägg... ;-)
Har lämnat en award till dig på min blogg - om du vill, förstås!

Glädjekällan said...

Humor.. inte fel om det finns på inventarielistan....
Ha det gott
Birgitta

Nina said...

Snyggt fotat! Gillar den nedre till höger allra bäst! Super!