Thursday, 2 April 2009

Blooming Friday – Smått EmpiriskEn lågmäld och smått anonym buske den större delen av året. Men vänta bara till slutet på mars, då den för några veckor är trädgårdens paradnummer. Ribes Sanguineum ("Rosenribs" på svenska men "Blommande Vinbär" på engelska) kan ses överallt på de brittiska öarna, ofta också vilt, även om den vita sorten är mindre vanlig. Den lär ha upptäckts runt 1800, vilket gör att den passar utmärkt till huset vi bor i som är från samma tid. Den har något måleriskt, och mycket romantiskt över sig, som kommer alldeles särskilt till sin rätt i ett mjukt eftermiddagsljus. Ta fram filt, en flaska kyld Sancerre, ett par glas och lämplig käresta! (och kanske raggsockor, för säkerhets skull, också här är kvällarna fortfarande kyliga).

19 comments:

The Intercontinental Gardener said...

Oj, vilken sammaträffande, jag tänkte precis också skriva om rosenribs... De växer vilda här, är s k "natives", och skogarna och vägkanterna blommar så fint just nu, mest i vitt men också i mörkrosa. Ha en trevlig helig, en flaska kyld Sancerre låter som en utmärkt idé!

andré said...

Fina bilder...! (Men vad är det som är empiriskt..?)

Ruben said...

Vad tjusigt!!! Både växten och fotona! Följ nu ditt eget råd och njut allt du orkar, men glöm för all del inte ta på yllebyxorna också! ;-) /Ruben

Tyra in Vaxholm said...

Vacker Camellia! Både bilder och texten är ren njutning, keep up your good work...brilliant work.

Kram Tyra

Glädjekällan said...

Romantiskt skimmer över både busken och dina bilder,vacker och för mig en nyhet.
Trevlig helg
Birgitta

Monica/Moa said...

Vilken vacker liten skapelse.. har nog aldrig sett en sådan förut .. vad jag vet i alla fall.. Ha det gott/Monica

Lillebeth said...

Det var spännande. Den busken har jag aldrig sett förut. Så vacker.
så avundsvärd. Här skulle den inte synas lika fint mot all vit snö som fortfarande ligger ganska djupt. Trots vår och viss värme.

camellia said...

Intercontinental, tack för korrigeringen, Rosenribs ska det vara (det svenska namnet var för mig okänt). Det verkar vara en engelsk/amerikansk buske.

André, jag tänkte stilepok. Egentligen Georgian (som jag använde i min engelska version men eftersom den inte är särskilt välkänd i Everige försökte jag mig på en stil-översättning. Lite långsökt kanske).

Tack Ruben och Tyra, jag njuter på allt jag kan :-)

Birgitta, Moa och Lillebeth, jag börjar just undra om den är rätt ovanlig i Sverige. Jag kände inte heller till den tidigare.

Kati said...

Jag bara suckar över hur grönt du redan har det därborta. Och- kvällarna fortfarande kalla...Här vore det rena skämtet att säga så, trots att solen värmer och strålar idag. Vi är hopplöst efter...

Camillas Foto said...

Ljuvliga bilder.
Önskar dig en trevlig helg
Kram

Anja said...

Men herregud Camellia som du beskriver det hela!
Först å främst måste jag hitta växten. Sen en "lämplig käreste" men som tur är finns raggsockorna redan!
Och drycken byter jag ut mot en cabernetvin från Chile. Ekologiskt odlat Santa Ines!

Ha't, Anja

Lillebeth said...

Måste bara skriva igen. Kära Camellia, jag har inte trott något sådant alls. Det är ju så i bloggvärlden att kärleken inte alltid är ömsesidig så att säga. (Så är det väl i den reella också förresten)Det är ju bara att acceptera. Så mycket gladare blir jag då jag läser det du skrev hos mig.
Det finns två platser i världen jag är sugen på att bo på: Toscana/Umbrien (till Toscana åker jag snart för en kort vistelse) och södra England. Så jag kommer med jätteintresse att följa din oerhört välskrivna blogg och ditt mod att byta land och dina lyckade och vackert fotade äventyr i trädgårdsvärlden.
Kram och trevlig helg

Roses and stuff said...

Vit Rosenribs tror jag inte jag har sett förut - den ser väldigt vacker ut. Särskilt när man studerar den i närbild.
Här behöver man också raggsockor - och mössa - om man vill ha picknick utomhus. Solen värmer gott i lä, men luften är fortfarande kylig.
Trevlig helg! /Katarina

Pusepilde said...

Nydelige bilder, Camellia!

Litt tidlig med Sancerre på trappen her, men det hørtes fristende ut:)

God helg
Hilde

Glädjekällan said...

Hej igen
Håller med dig till fullo. Det är känslan och kvalitén som är det avgörande. Men egentligen gäller det inte bara trädgård. Kända arkitekter och formgivare hade inte blivit kända och uppskattade om de inte hade tillfört något.
Trevlig helg
Birgitta

♥ Häxor o Änglar ♥ said...

Underbara bilder! Jag spanar efter en käresta att dela denna härliga dryck med .........
Kram Eva Linnea

Kersti said...

Vin raggsockor och vackra blommor. det gillar jag!
Men svensk som jag är blev det te och kurslitteratur i solens sken. Raggsockor var helt överflödigt.

Randi said...

Vackra bilder och skön text!
Den lilla skönheten är för mig helt okänd.
Mås så gott! Randi

Lusthuset said...

Mycket vacker som vit. Har nog sett den mest som röd. Den brukar dofta lång väg. Mycket vacker. Tack för titten på min blogg. Ha en skön vårvecka och en fin påsk.