Wednesday, 8 April 2009

Klipp, klipp 4: Trasslig kalufs!


Trasslig kalufs, var svaret på söndagens gåta! Buddlejan ska jag komma till. Men låt mig börja i andra änden. Hur det var i Alberts barndom förtäljer inte historien, dessvärre. Kanske grinade han som jag när I försökte dra en kam genom mitt hår, och varje hårtvätt resulterade i ett allt mer intrikat nystan. En dag, så där en gång om året, fick hon nog, och släpade mig till frisörskan. Släpade är ordet – jag kved, jag grät, jag stretade emot, eftersom jag visste vad som väntade. Det hade nog varit gott och väl om inte I också tänkte att man allt får betala samma summa oavsett hur lite eller mycket som klipps, så det var ”lika bra att ta ordentligt, när vi nu är här”…

Varje mars ber jag Buddlejan om ursäkt när jag snaggar den. Lämnar bara två, tre bladpar per per utstickare, ingenting längre. Marken fylls av långa, snöpta, snöpliga grenar. Själva busken ser för bedrövlig ut – stubbad, naken och generad. Men I hade ju förstås rätt. ”Det växer snabbt ut igen!” (Vilket föranleder mig att tillägga: chansa inte på att låta bli att beskära, eller att göra en liten artig toppklippning – buddlejan drar iväg med samma 1-1,5 meter nyskott oavsett om den har blivit beskuren eller inte! Ett obeskuret exemplar riskerar därför att knäcka sig själv och stå som ett trasigt paraply i rabatten).

13 comments:

Randi said...

Mina Buddlejor är inte så gamla och har ännu inte visat några tendenser till det du beskriver. Skulle däremot inte ha något emot om den tar mer utrymme.
Men skillnaden beror kanske på klimatet?
Kram Randi

Anita said...

Aha ... var det så det var. Och jag som tyckte jag hade en så klurig gissning :)

Du kan vara lycklig som har buddleja. Jag har prövat det i tre år men den fryser ner helt och även om det kommer nya skott från jorden så hinner den aldrig blomma. Det är tråkigt för att jag älskar när blommorna är helt övertäckta med fjärilar. Undrar om man kan ha den i kruka och övervintra i uterummet. Den lär ju inte bli så hög som hos dig så det kanske kan gå.

Nu närmar sig i varje fall påsken med lite långledigt. Ha en riktigt skön påskhelg :)

Camellia said...

Randi, jag har både en gammal och riktigt ung. Den stora är nog 3-4 meter hög mitt på sommaren. De lilla var bara 50 cm när vi flyttade in, men har på tre år vuxit till sig till 1,5. Båda behöver klippas för att inte bli rangliga. Kanske klimatet spelar roll, trots att jag räknat ut att om Skåne är klimatzon 1, så är jag i zon noll, så stor skillnad borde det inte vara, men vem vet...

Anita, din gissning var jätteklurig, och trevlig! Blir lite förvånad att den fryser ned, trodde de var rejält tåliga. Jag tror krukidén definitivt är värd att prova!

Gunilla said...

Ja det skulle jag aldrig ha kunnat gissa att det var svaret på gåtan.

Önskar dig en jättetrevlig PÅSK

Gunilla

Glädjekällan said...

Att det gällde klippning.....
Har ännu ingen buddleja men med en sekatör i handen blir jag ändå klippgalen.
Glad Påsk
Birgitta

Ruben said...

Aj, aj, aj denna gåta var visst trassligare än ditt hår att gissa. Men nu när ännu en av universums gåtor är löst, kan man luta sig tillbaka, sluta grubbla - och fira påsk med tillförsikt. Ha det gott och Glad Påsk! /Ruben

Karin A said...

Min buddleja överlever med nöd och näppe men intressant läsning ändå. :)

Önskar dig en Glad Påsk!
Kram Karin

Of Spring and Summer said...

Ja, det ska bli intressant och se om de får till det i Gardener's Worlds Trädgård. De har nog en jättebudget, så det kommer att bli det ena projektet efter det andra. Men som du säger, nu ser det bara ut som ett stort fält.
Ha det så trevligt i påsk!
Kram Ingrid

Camillas Foto said...

Hej!
Hoppas att du får en skön påskhelg med massor av sol och god mat
Kram

Lotta 8`) said...

Jaha.... skriver mesiga jag som endast tog fjolårets blomrester när jag klippte min, som är ett år gammal. Så jag borde tagit mer... men då vet jag det till nästa år :) Tack för tipset! Ha nu en skön helg och Glad Påsk!! 8`)

Anja said...

Vilken vacker bild Camellia!

Den gåtan skulle ha varit alldeles för svår för mig.Har ju inte sett damen så att hårassociationen skulle inte ha slagit mig ;))!

Även min syrenbuddleja (B.davidii)klipps ned på våren för den växer också som en galning. Men jag klipper den därför att den blir vackrare - min riskerar inte att fara illa vid blåst och stormar - den står så skyddat.

Roligt dock med gåtor även om årstiden just nu är sådan att den mesta vakna tiden tillbringas ute och bloggen kommer "änna" (göteborska)i andra hand.

mvh, Anja

Maria Berg said...

Det var ju för väl att jag inte varit här på ett tag, tänk om jag läst gåtan och inte fått svar med en gång oj vad jag hade blivit otalig... men jag ler när jag läser och förstår klockrent sambandet!

Fast du är ett geniknöl vad gäller skrivandes konst!
/MB

Maria Berg said...

Men en lite fråga, blommar inte buddleja på fjorårssott eller har du en som blommar på årskott?
/MB