Sunday, 8 January 2012

Palmblad och rosor/Palm Trees and Roses

 
Han måtte ha besökt Marrakesh, Slas. Här landade jag på annandagen och insåg att mina förväntningar på en stad byggd mitt i en öken definitivt inte hade grönska särskilt högt på listan. Visst, en oas här och där kunde jag gott tänka mig, någonstans måste stereotypen ha fått sin första näring. Istället möter jag en stad där de offentliga planteringarna överträffar – både i skala och ambition – de i de flesta europeiska huvudstäder jag kan komma på (bara Agdalträdgården, grundad någon gång på 1100-talet, sträcker ut sina frukt-, oliv- och aprikosträd över 500 hektar). Man får dessutom ha i åminne att de har en nackdel, marockanerna. Regn är inget man kan räkna med.

I landed in Marrakesh and realised that my expectations of a city built in the middle of a desert certainly did not have greenery particularly high on the listSure, an oasis here and there, I could well imagine. Instead, I meet a city where public plantings surpass - both in scale and ambition - the ones in most European capitals I can think of (Agdal garden on its own, founded in the 12th Centurystretches out its fruitolive and apricot trees over 500 acres). One must also bear in mind, they have a disadvantagethe MoroccansRain is not something they can count on.

Bevattningstekniken har man effektiviserat, med en snillrik ”vallgrav” som grävts upp runt alla plantor och träd (utom suckulenter, förstås). Detta koncentrerar det tillförda vattnet till där det verkligen behövs. Notera också hur naket det är mellan de stora träden/plantorna. För en svensk trädgårdsentusiast kliar det genast i fingrarna och man vill spada in någon läcker underplantering. Jag har inte fått det bekräftat men jag gissar att anledningen är just torkan. Stora plantor med kraftfulla näringsreserver går att odla i en öken. Småväxter är liksom ingen idé, de skulle torka på en förmiddag om man inte var där med slangen varje dag.  


Irrigation technology has been refined with an ingenious "moat", dug up around all the plants and trees (except succulentsof course)This concentrates the supply of water to where it's really neededAlso, note how bare the ground is between the plantsA Swedish garden enthusiast instantly wants to fork in some dense underplanting. Noconfirmed but I'm guessing that the reason is the droughtLarge plants with powerful nutritional reserves can grow in a desert. Growing small plants is no pointthey would wither in a morning if you were not there with the hose every day.
Palmer är, förstås, legio i den här delen av världen. De är dessutom läckert grafiska i sitt uttryck. De resliga stammarna ger höjd i ett platt landskap och är dessutom snyggt färg- och formmatchade med linjerna i de medeltida byggnaderna.  

Palm trees grow, of course, in abudance in these parts of the world. They are also elegantly graphic in their expression. The tall trees provide height in a flat landscape and their color and shape elegantly matching the hues and lines of the medieval buildings.


Palmernas bladverk ger en rufsig, nästan lekfull kontrast till den allvarliga, stilrena arkitekturen.  

The palm tree foliage gives a tousled, almost playful contrast to the serious, classy architecture.

Och glöm det där med turistortens standardpalm, här finns en artrikedom inom släktet som får våra svenska tallskogar att synas en aningens enahanda.  

And forget your standard tourist resort palm tree. Here, there is a variety of species within the genus that make our woodlands appear somewhat monotonous.


Palmer är också ymnigt förekommande i den centrala stadsparken, förstås, som bitvis ter sig som en smärre djungel i svenska ögon.  

Palm trees are also abundant in the central city park, of course, which at times resembles a small jungle to me.


De botaniska inslagen intill och inuti (!) medeltida palats och andra historiska byggnader tycks lika kärleksfullt omhändertagna som husen själva. Det är som om de alltid hört ihop, vuxit ihop. Lätthet och fräschör intill tyngd och historia. Det är också trädgårdarna och växterna som visar spåren av liv genom seklen; en lördagsförmiddag i skuggan under palmen ligger inte långt borta i fantasin, en måltid av nyss plockad frukt. Möblemang och saker däremot, är undanplockat och förevisas i glasmontrar om de visas alls. 


The botanical additions on the grounds and even inside (!Medieval palaces and other historic buildings appear to be as lovingly cared for as the houses themselves. It's as if they have always belonged togethergrown together. Lightness and freshness next to weight and history. It's also in the gardens and through the plantings that history comes to life. One Saturday morning in the shade of the palm trees on the patio is not far away in the imagination, or a meal of just-picked fruitFurniture and things, however, are removed from the rooms and exhibited in glass cases if they are shown at all.
 


Öknen måste grönska för att kunna uthärdas. Och de flesta ståtliga byggnader här byggdes en gång med en trädgård, något annat var otänkbart. De stora palatsen har flera stycken. Följaktligen är det inte alls konstigt att ramla på en citron bland grenverket i gången upp mot Palais Bahia, eller att bananer blommar på dess innergård.

The desert has to flower to be endured. And most magnificent buildings here were built with a garden, a lush patio, anything else was unthinkable. The great palaces even have several. Consequently, it is not surprising to stumble across a lemon among the branches by the path up to the doors of Palais Bahia, or finding the banana plant in flower in its courtyard.En Brugmansia frodas intill den medeltida gravvården.


A Brugmansia thrive next to the medieval tomb.
 
Så, vad kombinerar man dessa exoter med? Svaret ligger i rubriken. Rosor. Totalt otippat av undertecknad. I tiotusental. Enorma rabatter med bara två färger, två sorter. Vita är favoriten, men på sina ställen dominerar en röd sort. Enkelt, elegant, och effektfullt.

So, what do the Moroccans combine these exotic palnting withThe answer lies in the title of this blog post. RosesTotally unpredicted. Roses, en masse. Hugely just two colorstwo varietiesWhite is the favoritebut in some places a red rose dominates. Simple, elegantand visually effective.(Nästa inlägg ska handla om en vinterfrukt som vi numera kan köpa året runt. Men i Marrakesh vrids årstiderna rätt. Det är på vintern, lagom till jul, som apelsinen mognar. Och det blir temat över hela staden.)

4 comments:

Arboarkticum said...

Ett motsträvigt trädgårdsinlägg -vilken utomordentligt trevlig överraskning på måndagmorgonen! Vi ser verkligen fram emot fler reportage från Marrakech. Vi leker med tanken på att byta ut Madeira mot Marrakech nästa gång reskassan tillåter några excesser.

Trädet ser ut som en Araucaria heterophylla - det vill säga det vi brukar kalla rumsgran. Ett förtjusande träd! Vi har flera stycken - större delen av året inomhus (den största lystrar till namnet "Sheila" - ety arten ursprungligen kommer från en ö utanför Australien).

nilla|utanpunkt said...

Rumsgran, det var som! (och tänk att jag anade att de redan växte hos er (här försöker man överraska – utan framgång). Tack för artbestämning!

Anita said...

Vilket härligt resereportage från Marrakesh! Ett praktexempel på att få öknen att blomma. Bevattningstekniken har jag faktiskt läst om, jag undrar till och med om det inte var i Illustrerad Vetenskap. Jag var helt fascinerad av artikeln minns jag. Och än mer fascinerad blir jag när jag nu får ett rykande färskt reportage med bilder till. Tycker faktiskt dessutom att det var riktigt snyggt med det nakna mellan de smäckra stammarna.

Bilden med det gyllene palatset och siluettpalmerna som sveper sina grenar som rävsvansar är bara helt underbar. Palatset ser ut att vara i guld vilket jag anar att det ändå inte är.

Det där med vita rosor en masse låter väldigt tilltalande för mig som älskar vitt. Det var faktiskt något man såg på flera ställen i Sydafrika också. Jättelika rosenrabatter i vitaste vitt.

Nu väntar jag bara på ett saftigt, läskande inlägg om vinterfrukten, apelsin. Åt just en klementin och den var långt ifrån saftig.

Jätteroligt att läsa ett härligt inspirerande inlägg hos dig igen.

Ha nu en fortsatt skön vecka!

Tant Grön said...

Nejmen hej, ett exklusivt blogginlägg på denna plats!
Tack för visningen av Marrakesh-dina bilder är som vanligt helt outstanding (som vi uttrycker det på svenska).
Öken tycker jag är fascinerande, och läskigt. Obarmhärtigt, ogästvänligt, dött och dammigt å ena sidan, storslagna linjer och horisonter och harmoniska färger å den andra. Men med grönska därtill blir effekten verkligen underbart vacker. Det måste ha varit ett skönt avbrott från den disiga och fuktiga engelska vintern. Ser fram mot fler Marockorapporter!